”Det er et tomrum at sidde inde, og der er ikke noget at give sig til. Jeg kan ikke vente, til jeg kommer tilbage i byen,” siger Bangis.

info
×

Fængslet giver drengene i Agadez en vej ud af fattigdom 


Som så mange andre unge mænd har Mohammed og Bangis drømme og visioner. Men i verdens mindst udviklede land er vejen fra drøm til virkelighed svær at realisere. Mohammed og Bangis har forbrudt sig mod Nigersk lov og derfor sidder de fængslet i Agadez. Men hvor fængslet i Niger ofte er en blind vej for unge drømmere, har de to kriminelle teenagere aktivt valgt en ny retning og er blevet del af et rehabiliteringsprojekt for indsatte. Et projekt der finansieres af det danske udenrigsministerium. 

Der bor 88.000 mennesker i Agadez. Lokale myndigheder oplyser at efter man kriminaliserede migrantindustrien blev omtrent 7000 personers arbejde ulovliggjort. Primært unge mænd hvoraf nogle har begået anden kriminalitet og er havnet i det lokale fængsel.

info
×

Drengene har dannet små grupper på 5-6 personer, som deler deres mad og cigarretter med hinanden. Hvis en fra gruppen får mad af sin familie, deler han med de andre. Mubarak har fået ris og bønner af sin familie.

info
×

Niger er ifølge IOM et af verdens mindst udviklede lande, med den dårligste HDI indikator i verden. Kvinder føder i gennemsnit 7,6 børn og 42,8% af befolkningen er under 15 år. Niger har den højeste demografiske stigning, hvilket er en af årsagerne til situationen i landet. Migrantstrømmene er en anden. Migrantstrømme har øget presset på de i forvejen begrænsede ressourcer i landet. Herunder på mad og arbejdsløshed. Det mærker man i Agadez. 

Årsagen til krisen i Agadez skyldes hovedsagelig den EU-støttede kriminalisering af migrantindustrien i 2016. Med sin placering i hjertet af Sahara spillede Agadez en helt central for vestafrikanske migranters vej nordpå til Libyen og videre. De fleste lokales levebrød var relateret til migration på den ene eller anden måde. Forbuddet gik primært ud over unge mænd, og nogle er havnet i det lokale fængsel. To af dem er Mohammed og Bangis.

”Jeg havde aldrig troet, jeg skulle ende her. Særligt når jeg tænker på min tid med min familie, har jeg svært ved at forstå det. De skal ikke vide, jeg sidder inde,” siger Bangis.

Der er 405 indsatte i det lokale fængsel. 19 af disse er mindreårige drenge fra 13-19 år. De er endt i fængslet på grund af fattigdom: De har begået røverier, været involveret i den ulovlige migrantindustri eller er havnet i dårligt selskab for at smugle stoffer.

info
×

Den lokale ngo PSF faciliterer fængslets workshops, de lærer de indsatte et håndværk. Drengene har fået nyt materiale i dag og Mohammed er ved at flette en seng. En af udfordringerne for PSF er, hvis de lover materiale, men ikke har midlerne til at give det til nyligt løsladte. Det får de indsatte til at blive væk fra deres workshop i fængslet, fordi rygtet spreder sig, og de indsatte mister motivationen ved at deltage i projektet. 

info
×

”Byen er transformeret efter ulovliggørelsen. Agadez er en by for transition, ikke længere for rige migranter på vej nordpå, men for fattige migranter på vej hjem. Dem der har måttet opgive deres rejse, fordi de ikke har midlerne eller kræfterne til at fortsætte. Derfor er byen gået fra at leve af migranterne til at slides af dem. De lokale får ikke noget ud af migranterne længere, og det har forandret hele byens natur,” siger Alexandre Bish, PHD, arbejder i området og er ekspert i migration og organiseret kriminalitet

info
×

”Nogle af de andre mindreårige synes det er nemmere at klare sig i fængslet. I byen havner de i problemer. Her skal man ikke tage stilling til ting og bekymre sig om problemerne udenfor. Det er dem, der ikke har en familie, som har det sådan,” siger Mohammed. 

info
×

”Jeg savner min familie hele tiden, men jeg må være tålmodig. Hver dag når jeg vågner tænker jeg på den dag jeg bliver løsladt,” siger Mohammed.

Mohammed er tæt knyttet til sin familie og særligt sin far. I starten besøgte faren ham ofte, men Mohammed vidste at besøgene ødelagde farens forretninger og mulighed for at forsørge resten af familien og bad derfor sin far om at blive hjemme. Det er to måneder siden sidste besøg.

info
×

De mindreårige adskilles fra de voksne, fordi de voksne har negativ indflydelse på dem. Flere af de voksne ryger, tager stoffer og dårlig medicin, og vil påvirke dem, der ikke gør det.

info
×

Det giver som regel et par cigarretter at vaske de voksne indsattes tøj.

PSF forsøger at give de mindreårige en ny chance i livet. På nuværende tidspunkt er det kun 5 ud af 38 fængsler i Niger, der har rehabiliteringsprojekter som del af deres program. Fængslet i Agadez er ét af dem.

info
×

Romar sidder i sovesalen og reciterer koranen. Nogle gange bruger drengene tavlen til at diskutere dagens undervisning fra workshoppen.

info
×

Fængslets reglement siger, at de mindreårige ikke må ryge. I løbet af dagen bliver der alligevel delt en hel del cigaretter blandt de mindreårige. Det er med til at holde humøret oppe.

info
×

Dem der ikke får besøg, får heller ikke mad af familien, og af fængslet får drengene kun ét måltid om dagen. De er ofte trætte og deres manglende energi går ud over deltagelsen i workshops, fordi de bliver væk og sover i stedet.

info
×

Tre forskellige drenge når at klippe håret på Assalah. De driller ham ved at nappe ham i hovedbunden med saksen. Det hidser ham op, men til sidst lader han Bassirou komme til, der klipper det sidste hår af, som han kan få fat i med saksen. 

info
×

Ved løsladelse er det altafgørende at PSF kan skaffe materiale til eksempelvis senge- og stolevævningen. Uden materiale er der ikke noget at give sig til. Og uden arbejde er chancen for at falde tilbage i kriminelle løbebaner stor. Det er PSF’s største udfordring og grunden til at nogle ender i fængslet igen. 

info
×
Using Format